YÖK’ten ‘doktoralı işsiz adayları’na iki yıl süre


Ellerinde doktoralarıyla işsiz kalacaklarını söyleyen araştırma görevlileri, YÖK’ün son uygulamalarını ‘kadrolaşma adımları’ diye nitelendiriyor. FOTOĞRAF: EMRE UMURBİLİR / AA

27/03/2009 Radikal
Betül Kotan
ANKARA - Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerde görev yapan tüm araştırma görevlilerini aynı statüde birleştiriyor ve doktora yaptıkları üniversitenin dışında başka bir üniversitede ikiyıl çalışma zorunluluğu getiriyor.
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, araştırma görevlilerinin atanmasına ilişkin üniversitelerde keyfi bir uygulamanın bulunduğunu dile getirerek, yeni bir düzenlemeyle bu keyfiliğe son vereceklerini söyledi.

Gürbüz koyun seçimi
YÖK Kanunu’nun 50 d veya 33’üncü maddesine göre iki farklı şekilde görevlendirilen araştırma görevlileri, son yasal düzenlemeler sonrası, ‘doktoraları biter bitmez’ işlerinden atılma tehlikesiyle yüzyüze gelmişti. Araştırma görevlileri, bir süredir bu konuyla ilgili protesto gösterileri düzenliyordu.
Konuyu yeniden ele alan YÖK, ‘iki yıl başka üniversitede çalışma’ şartını çözüm olarak sundu.
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç dün çalışmalarını anlattı:
“Yüksek lisans ve doktora yapanlar Yükseköğretim Kanunu’nun 50’nci maddesine göre ‘burslu’, 33’üncü maddesine göre ‘kadrolu’ atanması öngörülüyor. Bu ‘sürüden gürbüz koyun seçme’ olarak nitelendiriliyordu. Yeni düzenlemeyle her iki araştırma görevlisi statüsü de kaldırılacak. Yeni sistemde araştırma görevlisi, araştırma görevlisi kadrosuna atanacak. Lisansüstü eğitimde başarılı olursa görevine devam edecek, başarılı değilse görevine son verilecek.”
YÖK Başkanvekili, yeni sisteme göre doktorasını tamamlayanlara iki yıl süre verileceğini açıkladı:
“Doktorayı tamamladıktan sonra araştırma görevlilerine iki yıl süre verilecek ve başka bir üniversitede kadro bulması istenecek, kadro bulamayanlar atılacak, bulanlar yeni üniversitelerinde en az iki yıl daha çalışmak zorunda kalacak. Yeni üniversitede iki yılını dolduran araştırma görevlilerinin eski üniversitesine dönmesi mümkün olacak. Üniversiteler kendilerine verilen kadrolar doğrultusunda ilan verecekler. Doktorasını bitiren araştırma görevlileri o ilanlara başvuracak.”
Mevcut uygulamada ise doktorasını başarıyla bitiren araştırma görevlilerinin eğer bulundukları üniversitede kadro olmazsa işine son veriliyordu.

Amerikan sistemi bize uymaz
Üniversite Konseyleri Derneği Başkanı Prof. Dr. İzge Günel yeni çözümü de çözüm olarak görmüyor:
“Bu sistem, Amerika’da uygulanıyor. Türkiye’ye çok uygun bir sistem değil. Böyle bir karar, doktoralı işsizlerin doğmasına neden olabilir. Çünkü Türkiye’de bir araştırma görevlisinin başka bir üniversitede kendisine yer bulması imkansız. Türkiye’de ‘politik faktörler’ söz konusu.”

0 yorum:

Yorum Gönder