Basında 5 Mart İstanbul Eylemi

Radikal: Araştırma görevlileri Yüksek Öğretim Kanunu'nun 50-d maddesine tabi kılınarak maaşlarının kesilmesini protesto etmek için eyleme geçti. İstanbul Üniversitesi'ndeki direnişe bine yakın genç akademisyen katıldı. "Asistanlar" sabaha kadar Fen Fakültesi'nde kaldılar. Devamı için tıklayın.

Ntvmsnbc-AA: İstanbul Üniversitesi'nde çalışan bir grup araştırma görevlisi, YÖK yönetmeliğinin ''iş güvencelerini ortadan kaldırdığı'' gerekçesiyle ''üniversiteyi terk etmeme'' eylemi yaptı. Devamı için tıklayın
evrensel: YÖK’ün 31 Temmuz 2008’de yeni atama yönetmeliğiyle, doktoralarını tamamladıkları andan itibaren üniversitelerle ilişiği kesilen araştırma görevlileri eylemlerine devam ediyor. İstanbul, Ankara ve Bursa eylemlerinin haberleri için tıklayın.
Sendika.org: Beyazıt Meydanı bu akşam güvencesizliğe karşı seslerini yükselten araştırma görevlilerinin isyanıyla aydınlandı. Üniversitelerine ve geleceklerine sahip çıkan genç akademisyenler “Biz kalıyoruz, YÖK gitsin” sloganıyla Fen Edebiyat fakültesinde sabaha kadar bilimsel çalışmalarını sürdürdü. Devamı için tıklayın.
Milliyet: YÖK’ün geçen yıl yürürlüğe giren yönetmeliğiyle iş güvencelerinin ortadan kaldırıldığını belirten 600 araştırma görevlisi, İstanbul Üniversitesi’ni terk etmeme eylemi başlattı. Devamı için tıklayın.
SoL: İstanbul Üniversitesi’nde araştırma görevlilerinin iş güvencesi talebi ve akademisyenlerin piyasa koşullarında çalıştırılmasını protesto etmek için "Üniversiteleri Terk Etmiyoruz" eylemi gerçekleştirildi. Devamı için tıklayın.
Cumhuriyet: İÜ’de asistanlar, keyfi olarak işten atılmalara tepki göstermek için üniversiteyi terketmedi Sabaha kadar protesto
İstanbul Haber Servisi - İstanbul Üniversitesi (İÜ) araştırma görevlileri, doktorasını bitiren araştırma görevlilerinin “keyfi” olarak işten atılmalarını protesto etmek amacıyla dün gece üniversiteyi terk etmeyerek sabaha kadar “bilimsel çalışmalarını” sürdürdü. Araştırma görevlilerine çok sayıda öğretim görevlisi de destek verdi.
Araştırma görevlileri İÜ’de, çok sayıda öğretim üyesinin desteğiyle üniversite özerkliğini ve üniversite mensuplarının iş güvencesini savunmak amacıyla bilimsel çalışmalarını gece boyu sürdürme eylemi gerçekleştirdi. İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde bir araya gelen, aralarında çok sayıda araştırma görevlisinin de bulunduğu 600’ü aşkın kişi, “Biz kalıyoruz, YÖK gitsin” pankartı açarak Merkez Yerleşkesi’ne kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca meşaleler taşıyan gruptakiler “Gemileri yaktık, geri dönüş yok”, “Dur de dur de, 50/d’ye dur de”, “Ferman YÖK’ün, üniversiteler bizimdir”, “Doktoralı işsiz olmayacağız” sloganları attı.
Burada İÜ Araştırma Görevlileri Temsilciler Kurulu adına açıklama yapan Cemil Ozansü, anayasanın 130. maddesinin üniversitelerin özerkliğini tanıdığını, buna göre araştırma görevlilerinin üniversitelerden uzaklaştırılamamasının devlet güvencesi altında olduğunu vurguladı. Ancak YÖK’ün doktorasını bitiren asistanları “keyfi” olarak işten çıkarmaya başladığını belirten Ozansü, “Rektörlerin dahi yetkileri askıya alınıyor, akademik personelin iş güvencesi Ankara’nın mutlak denetimine giriyor. Bu durum 12 Eylül’ün üniversite sistemini yıkıcı ve dağıtıcı müdahalesi kadar tehlikeli bir içeriğe kavuşmuştur. Birilerinin üniversiteleri fethetme emelleri, kanunları tanımadan hayata geçirilmek isteniyor” dedi. Araştırma görevlileri basın açıklamasının ardından Fen Fakültesi’ndeki Cemil Birsel Konferans Salonu’nda bir araya gelerek sabaha kadar burada bekledi. Araştırma görevlilerinin eylemine, Eğitim-Sen, İstanbul Tabip Odası, Üniversiteler Konseyi, Genç-Sen ve Eczacılar Odası destek verdi.

0 yorum:

Yorum Gönder