İÜ‘den 40 asistana daha soruşturma

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Rektörü Prof.Dr. Yunus Söylet 40 asistana daha soruşturma açtı.

Haziran ayında özlük hakları için mücadele eden 50d’li asistanlardan altısına soruşturma açan İ.Ü. Rektörü Prof.Dr. Yunus Söylet, 4 ay sonra aynı sebeple 40 asistana daha soruşturma açtı.

50d’li asistanlar Danıştay’da açtıkları davayı kazanmışlardı. Buna rağmen atama işlemlerini yapmamakta ısrar eden Söylet’i mahkeme kararını uygulamaya davet eden asistanlardan 40’ı hakkında daha soruşturma açıldı.

Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) Cuma günü konuya dair bir açıklama yaparken, açıklamasında bütün bilim insanlarını, ÜKD üyelerinin de aralarında bulunduğu asistanlara, 14 Eylül Pazartesi günü destek vermeye davet etti.

ÜKD’nin yaptığı açıklama şöyle:

Basına ve Kamuyouna,

İstanbul Üniversitesi İdaresi, bugün aralarında üyelerimizin de bulunduğu 35 araştırma görevlisi ve 5 idari görevli hakkında soruşturma başlatmıştır. Açılan soruşturma, üniversitelerde araştırma görevlilerinin iş güvencesini ortadan kaldıran 50/d maddesine karşı 20 Mayıs tarihinde, 13 araştırma görevlisinin işten atılmasını engellemek ve İstanbul Üniversitesi idaresine konuyla ilgili yargı kararını hatırlatmak amacıyla yapılan eylemle ilgilidir.

Söz konusu eylemde, tümü İstanbul Üniversitesi çalışanı olan 200 kişi, çalıştıkları kurumun yöneticisi konumunda olan Rektör Prof.Dr. Yunus Söylet’ten randevu talep etmiş, ancak bu talepleri reddedilmiştir. Sonrasında bu kişilerden altısı hakkında soruşturma açılmış, bugün açılan soruşturmalarla ise soruşturmanın kapsamı genişletilmiştir.

Açılan soruşturma, başta üniversitelerde idari soruşturmalara yönelik bir aylık zamanaşımı süresi olmak üzere, pek çok açıdan hukuka aykırıdır. Üniversite Konseyleri Derneği, Türkiye'nin en köklü hukuk fakültesine ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi'nin hukuk, anayasa, yasa ve yönetmeliklerden habersiz kişiler tarafından yönetildiğini düşünmemektedir. Dolayısıyla açılan soruşturmanın, haklarını arayan İstanbul Üniversitesi çalışanlarının tüm akademi camiasına örnek teşkil etmekte olan örgütlü ve akademisyen onuruna yakışır mücadelesine karşı bir yıldırma çabası olduğu değerlendirilmektedir.

Üniversite Konseyleri Derneği, bilim üretiminin önkoşulunun iş güvencesi olduğunu, iş güvencesi olmayan, idari açıdan her türlü tehdide açık 50/d kadrosunun bilim üretmeye müsait bir istihdam biçimi olmadığını savunmaktadır. Araştırma görevlilerinin bilimsel gelişim ve üretiminin önünün açılması isteniyorsa, Türkiye'nin kamu üniversitelerinde 50/d maddesi çerçevesinde istihdam edilen tüm araştırma görevlileri 33/a maddesi ile düzenlenen sürekli kadroya alınmalı, ardından da 50/d maddesi yürürlükten kaldırılmalıdır.

Bu çerçevede Üniversite Konseyleri Derneği, başta Rektör Prof.Dr. Yunus Söylet olmak üzere İstanbul Üniversitesi idaresini hukuka ve bilime saygıya davet etmektedir.
Haklarında soruşturma açılan araştırma görevlileri ve idari personelden 14 Eylül Pazartesi günü savunmalarını yapmaları istenmiştir. Üniversite Konseyleri Derneği, aralarında üyelerinin de bulunduğu bu 40 kişiye destek vermek için, 14 Eylül Pazartesi günü saat 13:30'da İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü Ana Kapısı önünde olacaktır.

Derneğimiz, başta bilim insanları ve üniversite öğrencileri olmak üzere, araştırma görevlilerinin üniversitelerde işten atılma korkusu yaşamadan, özgürce bilim üretebilmesini isteyen tüm duyarlı insanları bu eyleme destek vermeye, tüm basın kuruluşlarını da eylemi izlemeye ve kamuoyuna aktarmaya davet eder.

Saygı ile duyurulur.
11.09.2009
Üniversite Konseyleri Derneği

0 yorum:

Yorum Gönder