İstanbul Üniversitesi'nde asistanlar iş bıraktı!

İstanbul Üniversitesi'nin tüm fakültelerinin temsilcilerinden oluşan Araşırma Görevlileri Temsilciler Kurulu'nun aldığı kararla sevk alarak 1 Temmuz'da iş bırakma eylemi yapan İ.Ü. araştırma görevlileri (asistanlar) sabah saatlerinde Beyazıt kampüsünde buluştu. Rektörlüğün önünde "Bu üniversitede iş güvencesi yoktur!" ve "Asistan kıyımına son!" pankartları açıldı.

Sloganlarla İ.Ü. ana kapısına yürüyen asistanlar, sık sık "doktoralı işsiz olmayacağız", "biz kalıyoruz YÖK gitsin", "asistan düşmanı YÖK başkanı" şeklinde sloganlar attı. Beyazıt'ta basın açıklaması yapılmadan önce "Bu üniversitede iş güvencesi yoktur" yazılı pankart İ.Ü. ana kapısına asıldı. Burada okunan basın açıklamasında Eğitim-Sen'in YÖK aleyhine açtığı davayı kazanmasına karşın yargı kararlarının uygulanmaması eleştirildi. Danıştay'ın aldığı kararı uygulamayan buna karşılık asistanlara soruşturma açan İ.Ü. Rektörü Yunus Söylet'e "Kanundan doğan disiplin yetkinizi kullandığınız kadar, özlük düzenlemelerine ilişkin yetkilerinizi de kullanamaz mısınız?" diye soran asistanlar açıklamalarında üniversiteler üzerinde gayr-i meşru ve yasa dışı bir baskı sistemi kuran YÖK'ü ise "derin YÖK" olarak tanımladılar.

İş bırakma kararının alınmasına gerekçe olarak "çalıştırmaya gelince memur, güvenceye gelince burslu öğrenci muamelesi yapılmasını" gösteren asistanlar sevk eylemi yaparak asistansız bir üniversitenin neye benzeyeceğini göstermek istediklerini belirttiler. Açıklamanın ardından kortej halinde alkış ve sloganlarla Eczacılık Fakültesi'nin önünden Mediko-Sosyal Merkezi'ne yürüyüş yapıldı. İstanbul Üniversitesi'nde firçok fakültenin final ve bütünleme sınavlarının olduğu 1 Temmuz gününde yapılan bu eyleme asistanlardan hatırı sayılır bir katılım sağlandı. Toplamda 200 asistan sevk alarak iş bırakırken (katılım oranı %35) eyleme katılım bu sayının üzerindeydi. Üniversite genelinde iptal edilen sınav olmazken, öğretim üyelerinin sınavlara bizzat girmek zorunda kaldıkları ve bazı sınavlarda gecikmeler yaşandığı öğrenildi.(İşçi Mücadelesi)

0 yorum:

Yorum Gönder