Asistanlar 11 Üniversitede YÖK'e Karşı Eylemdeydi

50/d uygulamasına karşı eylemler düzenleyen asistanlar 24 Nisan'da Ankara'da YÖK'ün önünde olacak.
İTÜ, Yıldız Teknik, Marmara, Kocaeli, Uludağ, Dokuz Eylül, Ege, Boğaziçi, Ankara, Hacettepe, ODTÜ araştırma görevlileri bugün yaptıkları eş zamanlı yaptıkları eylemde Yüksek Öğretim Kurumu'nu (YÖK) protesto ettiler.
Asistanlar 24 Nisan'da araştırma görevlilerinin doktoralarını tamamladıklarında işsiz kalmalarına sebep olan 50/d uygulamasına karşı Ankara’daki YÖK binasının önünde eylem yapacaklar."YÖK Anayasa'yı hiçe sayıyor"
"Buradan YÖK yöneticilerini uyarıyoruz: Üniversitelerle inatlaşmayınız! Hukuk devletine saygılı, kişilerin haklı beklenti taleplerini gözeten üniversite yöneticilerini, bu kararlarından ötürü hiçbir kadro taleplerinin dikkate alınmayacağı şeklindeki, açık hukuka aykırı müdahalelerle kuşatma altına almayınız! Üniversiteler ülkenin geleceğidir, ülkenin aklıdır."
"YÖK’ün Anayasa’yı hiçe sayarak, kanun tanımaz bir biçimde üniversite özerkliğine ve iş güvencesine hücum eden uygulamalarının karşısında" olduklarını söyleyen Asistanlar "Üniversiteler kışla değildir, özgür bilim kurumlarıdır" dediler.Talepler
Araştırma görevlilerinin YÖK'ten talepleri şöyle:
* Anayasaya ve kanuna aykırı bir biçimde hazırlanan 31 Temmuz tarihli Yönetmelik ve 26 * Kasım tarihli YÖK Yürütme Kurulu kararı ve bunu uygulatma çabasına son verilsin * Üniversiteyi, üniversite organlarının yönetmesi ilkesine saygı gösterilsin ve üniversite özerkliğine bir takım üst kurul yöneticilerin hukuk tanımaz biçimlerde müdahale etmesi engellensin. * Cumhuriyet üniversiteleri, şahıs işletmeleri değil, kamunun özerk kurumlarıdır. Her türlü siyasi emelden vareste tutularak, araştırma görevlilerinin iş güvencesi yeniden teminat altına alınsın * 50/d maddesi uygulamasına derhal son verilsin.
33/a'dan 50/d'ye
Yüksek Öğretim Kanunu'nun iki maddesi üniversitelere asistan alımını düzenliyor: 33 a ve 50 d.
50 d uygulamasında araştırma görevlileri "burslu öğrenci" statüsünde istihdam edilip eğitim bittiğinde okulla ilişikleri kesiliyor.
33 a uygulamasındaysa araştırma görevlileri üç yıllığına rektör tarafından kadrolara atanıyor.
31 Temmuz yönetmeliğiyle öğretim elemanı kadrolarına naklen ve açıktan yapılan tüm atamalar için Akademik Personel ve Lisansütü Eğitime Giriş Sınavı (ALES), Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) şartı getirildi. Ayrıca YÖK Yürütme Kurulu’nun 26 Kasım 2008 tarihli kararıyla da 50/d’ye göre istihdam edilenlerin, 33. maddeye göre kadroya geçirilmemesi istendi.
Eğitim Sen konuyla ilgili Danıştay'a "hukuka aykırılık" gerekçesiyle başvurdu. Dava henüz sonuçlanmadı.
600 asistan 50/d uygulamasına karşı 6 Mart'ta İstanbul Üniversitesi'nde işgal gerçekleştirmiş, YÖK'e "Biz gitmiyoruz" demişti.
BİA Haber Merkezi - İstanbul

0 yorum:

Yorum Gönder