Ankara 17 Nisan Eylemi

18.04.2009 evrensel
24 NİSAN’DA YÖK ÖNÜNE
Eğitim Sen üyesi asistanlar, YÖK’ün yönetmelik ve kararlarına karşı tüm üniversite bileşenlerini 24 Nisan’da YÖK binası önüne çağırdılar.
Eğitim Sen üyesi asistanlar, iş güvencelerini ortadan kaldıran YÖK’ün yönetmelik ve kararlarına karşı tüm üniversite bileşenlerini 24 Nisan’da YÖK binası önüne çağırdılar.
Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube’nin çağrısıyla Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde buluşan farklı üniversitelerden asistanlar, “Biz kalıyoruz, YÖK gitsin” dediler. Asistanlara, Eğitim Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Serpil Açıl Özer ile çeşitli üniversitelerden çok sayıda öğretim görevlisi de destek verdi.
Basın açıklamasını yapan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Araştırma Görevlisi Zafer Yılmaz, YÖK’ün üniversiteyi piyasa süreçlerine dahil ederken, diğer yandan üniversite emekçilerinin iş güvencelerini yok eden düzenlemeler yaptığına dikkat çekti. Yılmaz, YÖK’ün 31 Temmuz 2008 tarihli yönetmelik ve 26 Kasım 2008 tarihli kararının “asistan kıyımı” anlamına geldiğine dikkat çekti.
YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç’in asistanlar için kullandığı “koçbaşı” tabirinin, taleplerine bakışını gösterdiğini kaydeden Yılmaz, İstanbul Üniversitesi’ndeki 50/d’li asistanların doktora bitiminde 33/a maddesine geçirilmesi talebini, üniversite yönetimine kabul ettirmeleri üzerine YÖK’ün “kadro vermemek” gibi tehditlerle üniversiteler üzerinde baskı kurmaya çalıştığını söyledi.
‘ÖZERKLİK KAĞIT ÜSTÜNDE’
Yılmaz, YÖK’ün baskı ve şantajlarla yetinmeyerek, araştırma görevlilerine daha güvenceli bir istihdam olanağı sağlayan 33/a maddesini kaldırarak güvencesiz çalıştırmayı kural haline getirmek istediğini ifade etti. Yılmaz, “Bu uygulamalar, diğer taraftan gözle görülür hale gelen bir siyasi kadrolaşma faaliyetiyle kol kola yürütülmekte, üniversite özerkliğini tamamen kağıt üstünde bırakmaktadır” dedi.
50/d maddesi tamamen kaldırılarak tüm asistanların 33/a maddesine göre istihdam edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, tüm üniversite emekçilerine koşulsuz iş güvencesi sağlanmasını istedi. Yılmaz, tüm üniversite bileşenlerini YÖK’e karşı bilimi, demokrasiyi ve iş güvencesini savunmak için 24 Nisan Cuma günü YÖK önüne çağırdı.
Eğitim Sen Basın Yayın Sekreteri Serpil Açıl Özer de, 24 Nisan günü Türkiye’nin farklı üniversitelerinden araştırma görevlilerinin 12 Eylül ürünü YÖK’e ve onun her şeyi ticarete indirgeyen anlayışına karşı seslerini duyuracaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

0 yorum:

Yorum Gönder