YÖK Başkanvekili ÖZGENÇ: "Üniversitelerde YÖK'e direniş var"


25.03.2009 CNN TURK
YÖK Başkanvekili İzzet Özgenç,"Şu anda üniversitelerde YÖK'e karşı bir direniş başlatmak için bir çaba var. Araştırma görevlileri ile ilgili olarak bu yönetimin ortaya koyduğu herhangi bir olumsuzluk yok" dedi. Araştırma görevlilerinin kadroya atanmaları konusunda üniversitelerde keyfi uygulamalar olduğunu söyleyen Özgenç, bu konuda yeni bir düzenleme yapılacağını bildirdi.

Özgenç, üzerinde çalıştıkları bazı konulara ilişkin YÖK'te düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Üniversitelerdeki araştırma görevlilerinin tepkilerine yol açan düzenlemeyle ilgili olarak bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Özgenç, "Şu anda üniversitelerde YÖK'e karşı bir direniş başlatmak için bir çabavar. Birileri, üniversitelerden YÖK yönetimine karşı bir direniş başlatmak istiyor. Bu direnişi ya öğrenciler üzerinden ya da şu anda en uygun araştırma görevlileri üzerinden yapmak istiyorlar" diye konuştu.

Özgenç, "Araştırma görevlileri ile ilgili olarak bu yönetimin ortaya çıkardığı herhangi bir olumsuzluk yok. Üniversitelerde keyfi bir uygulama vardı. Yükseköğretim Kanunu 50. maddenin (d) fıkrasına göre Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora yapan kişiler araştırma görevlisi olarak alınıyor, üniversiteler daha sonra bunların arasından Yükseköğretim Kanunu'nun 33. maddesine göre istediklerini atıyorlardı, istemediklerini atamıyorlardı. Bunun hiçbir objektif ölçütü yoktu" dedi.

Özgenç sözlerine, "Bu sadece sürüden gürbüz koyun seçmek gibi bir yöntem olarak işletiliyordu. Biz buna karşı çıktık. 'Ya bunlarınhepsini 33. maddeye göre istihdam edeceksiniz ya da hiçbiri 33. maddeye görealmayacaksınız, doktorasını bitirsinler ondan sonra değerlendirelim.' Bu problemi birkaç tane üniversite çıkarmıştır. Oradaki araştırma görevlilerini koç başı olarak kullanmak istiyorlar" ifadesini kullandı.

0 yorum:

Yorum Gönder