İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Temsilciler Kurulundan Duyuru_ 10 Şubat 2009

Araştırma Görevlisi Temsilciler Kurulu, uzunca bir süredir üniversitenin gündeminde yer alan üniversite özerkliği ve özlük haklarımızla ilgili bir bilgi kirliliği yaşandığını tespit etmiş ve aşağıdaki açıklamaları yaparak üniversite kamuoyunu bilgilendirme kararı almıştır:

1. Araştırma Görevlileri olarak talebimiz tüm 50/d’li araştırma görevlilerinin 33/a maddeye göre atanması olmuştur. Rektörümüz Prof. Dr.Yunus Söylet çeşitli vesilelerle müktesep hak oluştuğunu belirterek, 50/d’lilerin bir seferliğine 33/a’ya geçirilmesinden yana olduğunu ifade etmiştir.
2. Yasalar ve halen yürürlükte olan yönetmelikler rektöre bu yetkiye tanımasına karşın YÖK, hukuk dışı bir “yürütme kurulu kararı” ile rektörlüğün inisiyatifini bir oldu bittiye getirerek engellemiştir ve 33/a’ya geçişler için açıkça öğretim elemanlarını kapsamayan 31 Temmuz yönetmeliğini dayatarak, ilan verilmesini ve yeniden sınavlara girilmesini şart koşmuştur.
3. Hukuken araştırma görevlilerine 33/a maddesine göre atama yetkisini hâlâ elinde bulunduran Rektörlük, YÖK’le yaptığı görüşmelerin ardından bu hukuksuz dayatmayı kabul etmiş ve YÖK’ün çizdiği çerçevede 31 Temmuz 2008 tarihli yönetmelik hükümlerince 33/a ve öğretim görevlisi kadrolarına atama yapılacağını belirtmiştir.
4. Ancak yaptığımız görüşmelerde hali hazırda doktorasını bitirmiş ya da doktorasını bitirmek üzere olan onlarca arkadaşımız varken sadece 6 öğretim görevlisi kadrosunun ve yine aynı sayılarda 33/a kadrosunun YÖK’ten talep edileceği söylenmiştir. Sınırlı sayıda kadronun en erken Nisan başında çıkacağı öngörülmektedir. Bu kadroların isme çıkartılamayacağı gerek başvuru koşulları gerekse de ilanların açık olması dolayısıyla acil durumda olanlar dahil tüm arkadaşların kadro almasının mümkün olamayacağı gerçeği, rektörlük makamınca da kabul edilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder