Eğitim-Sen'den 24 Nisan Çağrısı


Üniversitelerde iş güvencesini ve üniversite özerkliğini savunmak için YÖK’ün önünde buluşalım!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversite sistemini yeniden yapılandırmayı ve üniversitelerimize hepimizin hayatını etkilyecek önemli bazı değişiklikler getirmeyi planlamaktadır. Arkaplanını neo-liberal politikaların eğitim alanındaki yansımalarının oluşturduğu ve Bologna sürecinin bir parçası olarak atılan bu adımlar, üniversiteleri mali özerklik adı altında şirketleştirmeyi ve sermaye ile işbirliğine bağımlı kılmayı, üniversite çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırmayı öngörmektedir. Tüm bu temelli değişiklikler ise üniversite bileşenlerine kapalı ama siyasal iktidar ve sermaye kesimlerine açık kapılar ardında gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Bu gelişmelerin üniversitelerdeki çalışma yaşamına yansıması iş güvencesine saldırı biçimini almaktadır. Araştırma Görevlileri’nin üniversitelerde iş güvencesi ve akademik özgürlük talebiyle başlattığı eylemler bu yeniden yapılandırma sürecinin olumsuz boyutlarını kamuoyu gündemine taşımıştır. Araştırma Görevlileri’nin 50d maddesiyle güvencesiz çalıştırılmasını kural haline getiren YÖK’ün, bir sonraki aşamada Profesörler dahil olmak üzere tüm kademelerde sözleşmeli istihdamı hakim hale getirecek bir süreci tasarladığı ve başlattığı anlaşılmaktadır. Üniversitedeki çalışma yaşamını alt üst eden bu uygulamalar, gözle görülür hale gelen bir siyasi kadrolaşma faaliyetiyle kol kola yürütülmektedir. Bu anlayış, yükseköğrenimi bir meta, üniversite öğrencilerini de bu metayı talep eden müşteriler haline getirmektedir. YÖK, tüm bu plan ve uygulamaları, zaten kağıt üzerinde kalan üniversite özerkliğini tamamen göz ardı ederek yürütmektedir.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) olarak üniversitelerde YÖK’e ve YÖK’ün uygulamalarına karşı iş güvencesini ve üniversite özerkliğini savunmak için tüm üniversite bileşenlerini, emekçileri ve duyarlı kamuoyunu 24 Nisan 2009 Cuma günü Ankara’da YÖK’ün önünde yapacağımız basın açıklamasına çağırıyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder